Toch geen autisme…

De diagnose autisme is niet altijd makkelijk te stellen bij volwassenen, dus ik ging op zoek naar een gespecialiseerde instelling. Er bleek er een vlakbij te zijn. Terug naar de huisarts voor een nieuwe verwijsbrief, aangezien dit onder specialistische ggz valt. Daarnaast een ingevuld intakeformulier, met behandelverslagen van eerdere behandelingen bij psycholoog en psychiater. Aan de hand van die stukken werd bepaald of ik in aanmerking kwam voor een intake. Nadat ik alles half april had ingediend kreeg ik half mei bericht dat ik door de eerste selectie was gekomen (hoera?) en dat ik op de wachtlijst stond, die op dat moment 4 maanden was. Gelukkig hadden ze me wel per datum eerste aanmelding op de lijst gezet, dus ik zou zo rond half augustus aan de beurt zijn.

Half augustus was ik inderdaad aan de beurt en had ik een eerste gesprek met een psycholoog. Een paar dagen later ook al een tweede gesprek. Naar aanleiding van die 2 gesprekken ging de psycholoog een verslag maken en dat verslag met een collega bespreken, daarna kwam er een gesprek met de 2 psychologen tezamen. Eind augustus ging ik op vakantie, dus dat gesprek werd ingepland voor half september. De uitkomst van dat gesprek kon zijn:

  • Diagnose autisme – praten over vervolgtraject/behandeling;
  • Nog geen diagnose – verder met diagnose;
  • Geen autisme.

Met die laatste mogelijkheid had ik echt geen rekening gehouden, maar dat was wel de conclusie na een gesprek van een uur met de 2 psychologen. Toch nog een vervolgbespreking ingepland, om te bespreken wat er dan wel met me aan de hand was, en wat ik daarmee moest. Volgens mij was die afspraak ook omdat het inmiddels steeds minder goed met me ging, en ze wilden kijken of het verantwoord was om hun handen van me af te trekken. Pas bij de vervolgbespreking, weer met dezelfde 2 psychologen, werd mij de diagnose verteld. Ze vertelden dat ik misschien toch ergens op het spectrum zat, maar dat als dat zo was ik daar zo goed mee om kon gaan dat zij daar geen taak voor zichzelf in zagen. Ze gingen me doorverwijzen naar een andere instelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *